Intrarea lui Isus in Ierusalim

Intrarea lui Isus in Ierusalim este un motiv de sarbatoare pentru toti crestinii indiferent de denominatiune . Aceasta sarbatoare poarta numele popular de sarbatoarea Floriilor . Incepand din aceasta duminica pana pe 04 aprilie cand vom sarbatori din nou, de aceasta data invierea lui Isus Hristos , crestinii isi vor reaminti cu reverenta de patimile lui Isus . In saptamana patimilor cum este cunoscuta aceasta perioada de la intrarea in Ierusalim pana la invierea glorioasa a lui Isus Hristos ar fi bine si de dorit deasemenea macar cu aceasta ocazie daca in restul anului nu o prea facem , sa reflectam inca odata cu recunostinta si cu o adevarata umilinta la toata lucrarea mantuitoare pe care a implinit-o Dumnezeu pentru noi pacatosii prin Fiul Sau Isus Hristos. Daca se poate ar fi de dorit sa amanam curatenia de primavara , batutul covoarelor si alte activitati asemanatoare si sa intampinam aceasta mare sarbatoare a invierii facand curatenie, dar una interioara, curatindu-ne inima de rautate si pacat .
Conform evanghelistului Matei intrarea lui Isus Hristos in Ierusalim a fost un eveniment important pentru cetatea Ierusalimului de atunci . Multimile care auzisera de minunile pe care le infaptuise Isus l-au intampinat ca pe un adevarat rege eliberator , crezand ca Isus este izbavitorul lor ce avea sa-i elibereze de sub dominatia romanilor. Dar nu aceasta a fost misiunea lui Isus pe pamant , El avea o alta misiune de implinit ,misiune inca necunoscuta de cei care i-au facut o primire asa de frumoasa. Isus avea sa moara ca jertfa pentru pacat , si a intrat in Ierusalim nu pentru a primi laude si ramuri de finic de la o multime ce avea alte asteptari de la El , ci Isus a intrat in Ierusalim indreptandu-se spre cruce . El pentru cruce a venit in lume , pentru cruce a intrat in Ierusalim .
Observam din evanghelia dupa Matei (cap.21) trei lucruri care s-au intamplat cu ocazia acestui eveniment :
In primul rand ,Isus a implinit un cuvant profetic referitor la Sine , profetit de profetul Zaharia(9:9) cu cateva sute de ani inainte ca Regele lui Israel ,Mesia , Unsul Domnului va intra in cetatea Ierusalimului calare pe un magarus ,pe manzul unei magarite .Da, cu adevarat chiar si intrarea Lui in cetate a fost un act de umilinta greu de inteles de noi oamenii , si ar fi de dorit sa avem si noi un astfel de comportament in societatea unde traim si in biserica.
In al doilea rand Isus a facut ceva ce noua oamenilor si chiar celor ce suntem crestini ni se pare cat se poate de ciudat. A curatit Templul lui Dumnezeu de toate spurcaciunile . Pai, in Ierusalim era o atmosfera de sarbatoare , noroadele i-L aclamau ,isi asterneau hainele sub picioarele Lui , fluturau ramuri de finic ,Isus era in centrul atentiei ,si va intreb care dintre noi ar indrazni sa strice o asemenea sarbatoare pentru a face dreptate ?… Isus a facut-o ! Pentru Isus a fost mai important sa asculte de Dumnezeu decat sa fie pe placul oamenilor religiosi, a fost mai importanta reputatia lui Dumnezeu decat reputatia Sa. A intrat in Templul din Ierusalim si a izgonit pe toti vanzatorii daramandu-le mesele cu banii de schimb cu tot , a rasturnat scaunele celor ce vindeau porumbei pentru jertfe , si le-a zis ca ,, este scris ,Casa Mea se va chema o casa de rugaciune ,dar voi ati facut din ea o pestera de talhari”. Cred ca o astfel de ,, sarbatoare ” ar fi binevenita si prin bisericile penticostale din Romania !

Si in ultimul rand dupa ce Templul a fost curatit de talhari , Isus a avut timp si grija totodata de cei bolnavi , vindecand pe niste orbi si schiopi care erau la acel ceas prin Templu . Binenteles ca preotii si cei ,, invatati ” carturarii de la Templu vazand minunile si la felul cum a fost primit de catre norod nu l-au privit cu dragoste pe Isus ci l-au invidiat si s-au umplut de manie pana in crestetul capului . La fel si azi oamenii care tin de adevar si nu sunt robiti de spiritul de turma, pentru care adevarul este viata lor ,care este adevarat ca mai strica sarbatorile unora , nu sunt de dorit prin biserici si daca nu se poate eliminarea lor sunt defaimati pe nedrept ca nu cumva norodul sa-i asculte si sa-i urmeze .Daca pe Isus Adevarul l-au respins si tintuit pe cruce ,care credeti ca va fi soarta celor care-L urmeaza ?   Dar Dumnezeu chiar daca ii lasa pe slujitorii Lui sa sufere pentru adevar ,ca rasplata lor sa fie mai mare in ceruri ,nu va face El dreptate alesilor Lui care striga zi si noapte ? eu cred ca o va face !

Isus a intrat in Ierusalim si toata cetatea s-a pus in miscare , deci nu se poate ca Isus sa fi intrat in vreo inima si sa nu se fi intamplat nimic acolo . Daca se pretinde ca Isus a intrat in vreo inima si acea inima ramane neschimbata ,sa stiti ca Isus nu este acolo . Unde intra El se face curatenie ,pacatul este dat afara , omul are in adevar o inima si o viata noua ! Fie ca Isus cel inviat sa intre in inimile tuturor romanilor ! Amin !

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s